Chia pudding

Cześć!

O właściwościach nasion chia pisałam całkiem niedawno TUTAJNasiona Chia czyli owoce szałwii hiszpańskiej wykorzystuję w  różnych przepisach, ale w formie puddingu sprawdzają się najsmaczniej:)





Nasiona Chia są źródłem błonnika (25%) , witamin i minerałów, białka (20%) , antyoksydantów oraz bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6 (35%).  Są łatwo przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Nasiona nie zawierają glutenu.


Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku




Pudding jest bardzo prosty do przygotowania, potrzeba do tego:

2 łyżki nasion chia
szklanka mleka roślinnego (dodałam mleko migdałowe)
łyka miodu
jagody goi (lub inne owoce do dekoracji)

Składniki najwygodniej zmieszać w słoiku, dokładnie go zakręcić i potrząsnąć, ważne żeby nasionka się nie posklejały. Następnie wstawiamy słoik na noc do lodówki.
Rano pudding jest gotowy:) Można podawać go w owocami lub bakaliami. 

Jest pyszny i ciężko się od niego oderwać:) Nadaje się też na śniadanie.
Próbowałyście kiedyś takiego deseru?





Na zdrowie:)

Pozdrawiam!
Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger