środa, 16 kwietnia 2014

Oczyszczający balsam do twarzy kokos z pomarańczą- DIY

Cześć!

Od kilku tygodni do zmywania makijażu używam balsamu, który świetnie się sprawdza i jest bardzo łatwy do przygotowania. Nadaje się do demakijażu jak i do oczyszczania twarzy. Przy okazji odżywia skórę. 
Przygotowuję go w niewielkich ilościach, taka porcja wystarcza na około dwa tygodnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Do zrobienia balsamu potrzebujemy:

2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżeczki masła kakaowego
10 kropel olejku z gorzkiej pomarańczy
5 kropel witaminy E (naturalny konserwant)
5 kropel olejku lawendowego

Dodatkowo można dodać 5 kropel naturalnego ekstraktu lub olejku waniliowego, razem z pozostałymi olejkami pięknie pachnie. Jeśli go nie macie, nie jest to konieczne.






Przygotowanie:

Olej kokosowy i masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy do szklanego słoiczka. Kiedy ostygną dodajemy  olejki i witaminę E i zostawiamy do zastygnięcia. 

Tak przygotowany balsam można przechowywać do trzech miesięcy w ciemnym miejscu. Sprawdza się świetnie, lubię stosować go ze szmatką muślinową. Najpierw niewielką ilość rozsmarowuję na twarzy, a następnie przykładam szmatkę zamoczoną w ciepłej wodzie. Powtarzam tą czynność kilkakrotnie, aż twarz jest oczyszczona. 

Balsam pięknie pachnie. Możecie użyć innych olejków jeśli macie ulubione zapachy. Próbowałam innych kombinacji, ale ta do tej pory najbardziej mi odpowiada. 
Balsam nie wymaga wielu składników i kosztuje niewiele. Polecam:)

Lubicie samodzielnie robione kosmetyki? 

Pozdrawiam!


wtorek, 15 kwietnia 2014

Wyniki rozdania

Cześć!

Pora na wyniki rozdania, wylosowałam 3 dziewczyny do, których wyślę kosmetyki:

I zestaw- Natalia Cz

II zestaw- M.

III zestaw- Joanna, my healthy style


Gratuluję! Czekam na wiadomości zwrotne z adresem i wyślę przesyłki jak najszybciej:)





Pozdrawiam!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kilka zastosowań oleju rycynowego

Cześć!

Olej rycynowy jest powszechnie znany i  można go znaleźć prawie w każdym domu. Warto się w niego zaopatrzyć i włączyć do pielęgnacji. Zastosowań jest wiele, napiszę o tych z których sama chętnie korzystam.

Olejek rycynowy jest pozykiwany z egzotycznej rośliny zwanej Rącznikiem Pospolitym, dlatego jest czasem nazywany olejkiem rącznikowym. Roślina ta w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną, ozdobną. W tropikach osiąga nawet to 10 m wysokości i w takich warunkach można pozyskiwać z niej olej.   
Olej rycynowy jest tłusty i ma jasno żółtą barwę. Jest dość gęsty, ale nie twardnieje.

Był znany od wieków. W starożytnym Egipcie  służył do natłuszczania bloków kamiennych by ułatwić ich transport. W średniowieczu stosowany jako lekarstwo, doustnie w przypadku chorób układu trawiennego lub przed porodem. Tak jest do dzisiaj, ciągle jest skutecznym lekarstwem na zaparcia czy zapalenia błon śluzowych. 


Już w średniowieczu kobiety odkryły zbawienną moc olejku rycynowego stosowanego zewnętrznie na ciało, włosy i paznokcie. Do dziś świetnie się sprawdza:)





Odżywia brwi i rzęsy

Codzienne tuszowanie i demakijaż mogą z czasem osłabić rzęsy. Kiedy zauważam, że zaczynają wypadać i ich stan się pogarsza sięgam po olej rycynowy. Miesięczna kuracja przynosi widoczne efekty, rzęsy są mocniejsze i gęstsze. Olej nakładam umytą końcówką od tuszu. Podobnie można odżywić brwi, po takie kuracji rosną o wiele szybciej.
Jest wiele preparatów wzmacniających rzęsy, ale często nie marto przepłacać, bo w składzie często najważniejszy jest olej rycynowy. 


Odżywia skórki i wzmacnia paznokcie

Systematyczne wmasowywanie oleju rycynowego sprawia, że skórki są zdrowe i estetyczne. Paznokcie nie rozdwajają się. W tym wypadku też warto zastosować miesięczną kurację. Nawet kiedy mam pomalowane paznokcie wmasowuje olej w skórki. 


Odżywia skórę głowy i włosy

2-3 razy w miesiącu nakładam go na skórę głowy i włosy. Mam tendencje do swędzącej skóry głowy i taki zabieg łagodzi wszystkie podrażnienia. Nie można go jednak stosować, zbyt często, bo może wyszyć włosy i skórę. Jest tłusty i trzeba potem dokładnie umyć głowę. Najwygodniej wymieszać go z maską, wtedy aplikacja i spłukanie będą łatwiejsze. 


Zmiękcza i natłuszcza suche pięty

Kilka kropel oleju skutecznie natłuszcza, pielęgnuje i zmiękcza pięty. Warto zastosować taką kurację na noc, wmasować olej i założyć skarpetki. Rano stopy będą miękkie i gładsze.


Składnik OCM

Kto spróbował olejowego mycia twarzy wie, że olej rycynowy jest jej ważnym składnikiem. Wiele dziewczyn dodaje go do swoich mieszanek, zmieniając proporcje w zależności od rodzaju skóry. Pomaga wyleczyć trądzik i jest szczególnie zalecany do skóry tłustej. 



Jestem ciekawa czy znacie inne zastosowania oleju rycynowego? 




Wyniki rozdania ogłoszę jutro, jeszcze do północy macie czas na zgłoszenia- KLIK.
Powodzenia:)




Pozdrawiam!